Vasiyetnamenin İptali Davası

Vasiyetnamenin İptali Davası

Vasiyetnamenin iptali davası, vasiyetname hazırlanmasında irade sakatlığı, ehliyet, hukuka ve ahlaka aykırılık gibi sebeplerin varlığı halinde ilgili mirasçılar ve vasiyet alacaklılarının açtığı ve vasiyetnamenin tamamının veya bir kısmının iptalinin sağlanabildiği bir hukuk davasıdır.

VASİYETNAMENİN İPTALİ DAVASI HANGİ HALLERDE AÇILIR?

Vasiyetnamenin iptali davası açılabilmesi için vasiyetnamenin, kanun belirttiği esas ve usullere aykırılık olması gerekmektedir. Buna göre aşağıdaki hallerde vasiyetnamenin iptali davası açılabilecektir:

  • TASARRUF MİRAS BIRAKANIN TASARRUF EHLİYETİ BULUNMADIĞI BİR SIRADA YAPILMIŞSA: Miras bırakan, vasiyetnameyi hazırladığı sürede ayırt etme gücüne sahip ve 15 yaşını doldurmuş olmalıdır.
  • TASARRUF YANILMA, ALDATMA, KORKUTMA VEYA ZORLAMA SONUCUNDA YAPILMIŞSA: Miras bırakanın vasiyetnameyi herhangi bir korkutulma, zorlanma, yanılma ve aldatılma gibi iradeyi sakatlayan sebepler neticesinde hazırlamamış olmalıdır.
  • TASARRUFUN İÇERİĞİ, BAĞLANDIĞI KOŞULLAR VEYA YÜKLEMELER HUKUKA VEYA AHLÂKA AYKIRIYSA: Vasiyetnamede malvarlığının intikali hukuka veya ahlaka aykırı bir eylem ile şartlandırma ve yüklemeleri barındırmamalıdır.
  • TASARRUF KANUNDA ÖNGÖRÜLEN ŞEKİLLERE UYULMADAN YAPILMIŞSA: Vasiyetnameler yazılı, sözlü ve resmi olarak türlere ayrılmış ve her tür vasiyetname için kanunda şekil şartı getirilmiştir. Vasiyetnamelerin, türlerine göre düzenlenmiş şekil şartlarına aykırı düzenlenmemiş olması gerekmektedir.

Başka bir ifade ile; miras bırakan vasiyetnameyi hazırladığı sırada ayırt etme gücüne sahip değilse, vasiyetnameyi yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama sonucunda yani iradesini sakatlayan bir sebep sonucunda hazırladıysa, vasiyetnamenin içerisinde hukuka veya ahlaka aykırı şartlar ve yüklemeler yer almaktaysa ve son olarak vasiyetname şekil şartlarına aykırı biçimde hazırlanmışsa vasiyetnamenin iptali davasının açılması ve vasiyetnamenin iptal edilmesi mümkündür.

KİMLER VASİYETNAMENİN İPTALİ DAVASI AÇABİLİR?

Vasiyetnamenin iptali davasının açılabilmesi için öncelikle miras bırakan (vasiyetname hazırlayan) kişinin halen yaşıyor olmaması gerekmektedir. Bununla birlikte davayı açmaya yetkili kişiler, vasiyetnamenin iptali davası açılmasında menfaati bulunan mirasçı veya vasiyet alacaklılarıdır.

VASİYETNAMENİN İPTALİ DAVASI NEREDE VE NE ZAMAN AÇILABİLİR?

Türk Medeni Kanun’un 559. Maddesinde davaya ilişkin süreler şu şekilde düzenlenmiştir: “İptal davası açma hakkı, davacının tasarrufu, iptal sebebini ve kendisinin hak sahibi olduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl ve her halde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın geçmesi tarihinin üzerinden, iyiniyetli davalılara karşı on yıl, iyiniyetli olmayan davalılara karşı yirmi yıl geçmekle düşer. “

Buna göre menfaati bulunan mirasçılar ve vasiyet alacaklıları; öğrenme tarihinden itibaren bir yıl, her durumda iyi niyetli davalılara karşı on yıl ve iyi niyetli olmayan davalılara karşı için yirmi yıl içinde vasiyetnamenin iptali davasını açmalıdır. Ayrıca, hükümsüzlük def’i yolu ile her zaman ileri sürülebilmektedir

Vasiyetnamenin iptali davası için yetkili ve görevli mahkeme ise, miras bırakanın son yerleşim yerindeki asliye hukuk mahkemesi olacaktır.