Nefret ve Ayrımcılık Suçu

Nefret ve Ayrımcılık Suçu

Nefret ve ayrımcılık suçu, Türk Ceza Kanunun 122.maddesinde düzenlenmiş ve kişilerin dil, ırk, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep farklılığından kaynaklanan nefret sebebiyle meydana gelen fiillerin engellenmesini ve kişilerin hak ve özgürlüklerin kısıtlanmasının önüne geçilmesi amaçlanmıştır.

Yine, 6529 sayılı yasanın gerekçesinde “Nefret suçlarında hedef mağdurdan öte mağdurun üyesi olduğu sosyal gruptur. Fail için ise ön yargı, açık veya örtülü şekilde suçun işlenme motivasyonunu oluşturmaktadır. Ayrımcılık temelli olması nedeniyle nefret suçu, fail ve mağdurla birlikte tüm toplumu yakından etkilemektedir. Bu kapsamda Türk Ceza Adalet Sistemine daha uygun olacak şekilde TCK’da, ayrımcılık suçuyla birlikte nefret suçu da düzenlenmektedir.” Belirtilmiştir.

NEFRET VE AYRIMCILIK SUÇU UNSURLARI NELERDİR?

Dil, ırk, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep farklılığından kaynaklanan nefret nedeniyle;

  • Bir kişiye kamuya arz edilmiş olan bir taşınır veya taşınmaz malın satılmasını, devrini veya kiraya verilmesini,
  • Bir kişinin kamuya arz edilmiş belli bir hizmetten yararlanmasını,
  • Bir kişinin işe alınmasını,
  • Bir kişinin olağan bir ekonomik etkinlikte bulunmasını

Engelleyen kişiler, nefret ve ayrımcılık suçunu işlemiş olacaktır.

Belirtmek gerekir ki, suçun işlenmesi için yukarıda listelenmiş eylemlerin dil, ırk, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep farklılığından kaynaklanan nefret nedeniyle, nefret saikiyle gerçekleştirilmiş olması gerekmektedir. Başka bir ifadeyle, kişiler arasındaki şahsi anlaşmazlıklar veya sayılan nedenlerden dışında bir neden ile bu eylemlerin gerçekleştirilmesi suçu meydana getirmez.

NEFRET VE AYRIMCILIK SUÇUNUN UNSURLARI NELERDİR?

TC Yargıtay Başkanlığı 18. Ceza Dairesi 2018/1978 Esas, 2019/13554 Karar ve 01.10.2019 tarihli kararında nefret ve ayrımcılık suçunun unsurlarını belirtmiştir:

“Bu Suçun Maddi Unsuru: Failin 122. maddesinde sayılan “engelleme, işe alınmaması veya alınması ile reddetme” hareketleridir. Bu suç, seçimlik ve bağlı hareketli bir suçtur. Hareketlerin gerçekleşmesi ile suç tamamlandığından bu yönüyle sırf hareket suçudur. (Caner Yenidünya TCK’da Ayrımcılık Suçu Çalışma ve Toplum Ekonomi ve Hukuk Dergisi, 2006/4 sayı 11. İstanbul 2006 s. 107)

Suçun Manevi Unsuru: Bu suç sadece kasıtla işlenebilen bir suçtur. Ancak genel kast yeterli değildir. Ayrıca failin maddede belirtilen seçimlik ve bağlı hareketlerden en az birini nefret saiki ile işlemesi gerekir. 6521 sayılı Yasa ile yapılan değişiklik ile ayrımcılık niteliğindeki hareketlerin nefret saiki ile işlenmesi manevi unsur olarak eklenmiştir.

TCK 122. maddesinde ırk, devlet, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep farklılığından kaynaklanan nefrete dayalı ayrımcılığı suç saymıştır. Yasa koyucu burada açık bir şekilde on koruma grubu belirlemiş ve bu on koruma gurubuna yönelik seçimlik ve bağlı hareketleri suç olarak düzenlenmiştir. Suç ve Cezada Kanunilik İlkesi gereği bu on koruma grubu dışındaki bir gruba nefret saikiyle de olsa ayrımcılık yapılması durumunda veya bu on koruma grubuna karşı maddede belirtilen dört farklı seçimlik hareket dışında bir eylemle ayrımcılık yapılması halinde de ayrımcılık suçu oluşmayacaktır.

Korunan Hukuki Yarar: İnsanlar arasında ayrım yapılması engellenerek kişilerin hukuken geçerli hak ve özgürlüklerden keyfi olarak yoksun bırakılmasının engellenmesidir.

TCK’nın 122. maddesinin başlığı “nefret ve ayırımcılık” suçu olarak belirtilmesine karşın TCK da, yukarıda tanımlanan anlamda bağımsız olarak nefret suçu düzenlenmesi yoluna gidilmemiştir. TCK’nın 122. maddesinin sadece nefret saiki ile işlenen ayırımcılık eylemlerini suç olarak düzenlediğini görmekteyiz”

NEFRET VE AYRIMCILIK SUÇUNUN CEZASI NEDİR?

TCK m. 122’de belirtildiği üzere, nefret ve ayrımcılık suçunu işleyen kişiler bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır. Yukarıda belirtildiği üzere nefret ve ayrımcılık suçunun mağduru olduğunuzu düşünmekte iseniz yapmanız gereken şey Cumhuriyet Başsavcılığına başvurmaktır. Ancak belirtmek gerekir ki şikayet dilekçenizin hazırlanması, soruşturma ve kovuşturma evresinin yürütülmesi gibi süreçlerde en sağlıklı yöntem avukat yardımı almaktır.